İçerik Kaldırma & Sildirme
The time has finally come. You’ve poured your blood, sweat, and tears into your most recent content piece, and it’s ready to be packaged up and sent to the client to be pushed live. After a few final checks and only…
İnternet sitelerinde aralarında ilişki olmamasına rağmen kimliği belli olmayan kişiler tarafından şikayet niteliğinde birtakım yorumlar yapılması; muhattap şirketin itibarını zedeleyecek nitelikte ise şirket uzman hukuk desteği alarak ve iletişime geçerek yorumların kaldırılmasını isteyebilir.
Şirketin şikayetler doğrultusunda itibarının zedelenmesi, tüketici tarafından tercih edilmez hale gelmesi, kazancının azalması gibi sonuçlar sebebiyle; şirketin uğradığı maddi ve manevi zararların tazmini mahkemeden talep edilebilir. 6100 sayılı Kanun’un 107. Maddesi gereğince miktarı belli olmayan alacaklar bakımından belirsiz alacak davası bir diğer adıyla kısmi eda davası açarak; şikayetin yapıldığı tarihten itibaren ticari faiz işler ise davacı olan şirket mahkeme kararı ile bundan da faydalanabilir.
Süreli yayınlarda paylaşılan her türlü içerik bir kişiyi veya kurumu hedef aldığında, kişiliğine veya itibarına saldırı yaptığında; Basın Kanunu 14. Madde gereğince, gerçeğe aykırı hak ihlali söz konusu olduğunda hak sahibi iki ay içinde aynı sitede düzeltme yazısı yayımlayabilir. Hak sahibinin ölmesi halinde mirasçılar da süreye bir ay eklenmek suretiyle düzeltme ve cevap yayımlama hakkına sahip hale gelirler.
Düzeltmenin yapılmaması halinde hak sahibi; avukat yardımıyla Sulh Ceza Mahkemesi’ne hak ihlalini hukuki olarak dile getiren bir dilekçe ile hak talep edebilir. Dilekçe 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun gereğince mahkeme tarafından 24 saat içinde karara bağlanır. Kararın internet sitesine tebliğ edilmesinden itibaren 4 saat içerisinde şikayet silinmelidir.
İnternet ortamında sosyal medyada, haber sitelerinde, köşe yazılarında, bireysel bloglar da, araştırma sayfalarında, rekabet halinde olduğunuz şirketlerin sitelerinde ve bunun gibi pek çok mecrada şahsınız veya şirketiniz hakkında karalama yapılabilir.
Prestij ve reklam açısından son derece önemli olan itibar, zarar gördüğü veya zedelendiği durumlarda kazanç kaybına uğratabileceği gibi, zarar gören şirketin kapanmasına kadar gidebilir. Bu sebeple itibar yönetimi oldukça önemlidir. Bu konuda itibarını korumak isteyen tüzel veya gerçek kişi; önlem almak adına danışman kontrolünde veya bireysel olarak düzenli taramalar yaparak, aleyhine yazılmış ve kötülemeye çalışan kaynakları hızlıca tespit edip kaldırma yoluna gidebilir. Bu sayede müşteri ile ilişkide bir sorun yaşanmaz ve marka değeri de bu ölçüde artar.
En çok kullanılan arama motoru olan Google, site içeriklerinde bireylerin rahatsız olduğu durumlar olma ihtimalini göz önüne alarak, Yardım bölümünde Google’dan bilgi kaldırma ile ilgili yönlendirmeler paylaşmıştır. Açıklamada; sitede kişiye karşı yazılmış olan kötü yorum veya şikayetlerin kaldırılmak istenmesi halinde, site sahibiyle iletişime geçmek gerekir. Onun haricinde Google kaldırabileceği bilgileri de belirtmiştir. İletişime geçilen sitenin size ait paylaşımı kaldırmaması halinde; kişinin izni bulunmayan uygunsuz içerikler, belirli finansal bilgiler veya resmi kimlikler, zarar verme amacıyla paylaşılan özel hayatın gizliliğini ihlal eden kişisel bilgi ifşaları gibi birçok içerik Google tarafından kaldırılması uzman avukat desteği ile talep edilebilir. Telif hakkı veya cinsel içerik de bunlara dahildir.
Kurumsal itibar yönetimi ile şirketinizin, markanızın internet ortamı üzerinde algı oluşturarak olumlu bir imaj yaratmak veyahut olumsuz imajı temizlemek olarak tanımlamak mümkündür. Bilindiği gibi artık hayatımızın merkezi haline gelen internet aynı zamanda ekonominin de kalbi haline gelmiştir.
Markaların bu süreçte pazarını genişletmesi ve daha büyük kitlelere hitap etmesi bir yana kişilerin şikayetlerinin de internet ortamında kontrolsüz ve yeri geldiğinde haksız olarak yer alması ve bu tür şikayet ve karalamaların internet ortamında hızla yayılması yeni ve büyük bir tehlike olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kurumsal itibar yönetimi çalışmasının yapılması büyük getiriler sağlamaktadır. Öyle ki zararlı içeriklerle reaktif şekilde mücadele eden ve kurumsal itibarına yönelik de olumlu adımlar atan şirketler toplumun takdirini almakla birlikte kalıcı müşteriler de kazanabilmektedir. Son yıllarda da sıkça karşılaştığımız geri dönüştürülebilir malzemelerin kullanıldığı ürünler, yeşili ve doğayı koruyan adımlar, güçsüz kesimlere destek, kadınların iş hayatına katılımı ve spora destek süreçleri markaların itibar yönetiminin bir adımını oluşturmaktadır.
Kişinin kendi hakkında internet ortamında kişisel itibar yönetimi yapması en az markalar kadar önemlidir. Şunu unutmayın ki hayatınız boyunca ayrılamayacağınız tek marka kendinizsinizdir. Bu açıdan kişisel itibar yönetimi hayatınızın önemli bir parçası haline gelmeli ve olası problemlere karşı da reaktif bir rol üstlenmelisiniz.
İş için başvuru yaptığınız her 10 şirketten 8’i başvurularını internet üzerinden yürütüyor. Yaptığınız başvurular için değerlendirme aşamasında her 10 firmadan 8’i internetteki yerinizi önemsiyor ve araştırıyor. Yine bu şirketlerin büyük bir kısmı internet ortamında olumsuz görüş uyandıran insanlarla çalışmayı riskli görüyor. İşte tam olarak bu aşamada kişinin bireysel itibar yönetimi hayatınızı etkilemeye başlıyor.
Hakkınızda çıkan olumsuz yazılara, geçmişe dair izlere, istenmeyen görüntülere ulaştığınız zaman yapmanız gereken ilk iş acilen İtibar Yönetimi hakkında hukuki destek almaktır.
The time has finally come. You’ve poured your blood, sweat, and tears into your most recent content piece, and it’s ready to be packaged up and sent to the client to be pushed live. After a few final checks and only…